Matroos 1ste klas Ed Kraak

Voormalig matroos 1te klas Ed Kraak was een collega en vriend van mijn vader, JPF van Oudshoorn. Ze ontmoetten elkaar op Hr.Ms O21 in Perth (Australië). Dat was nadat Hr.Ms O19 verloren was gegaan op het Ladd Rif.
Achteraf is gebleken dat zij beiden op met Hr.Ms. Sumatra van Trincomalee (Ceylon / Sri Lanka) naar Bombay zijn gevaren. Maar zij hebben elkaar toen niet ontmoet.


De bemanning van de 7 naar Engeland uitgeweken onderzeeboten hebben zich in WO2 duchtig geweerd. Onder hen Hr.Ms. O21 onder commando van Kapitein ter zee Johannes Frans van Dulm. Hij verwierf het DSO ( Distinguished Service Order) voor het vernietigen van de Duitse onderzeeboot U-95 na een bovenwater gevecht op de Middellandse Zee.
Hr.Ms. Dolfijn onder commando van Luitenant ter Zee 1e klasse Henri M.L.F.E. van Oostrom Soede op de Middellandse Zee de Italiaanse onderzeeboot 'Malachite' tot zinken.

Oud-matroos 1e klasse Ed kraak voer tijdens WO2 o.a. op  Hr.Ms. Dolfijn én Hr. Ms. O21. Begin 1942 meldde Ed Kraak zich in Soerabaja bij de Marine. Hij kreeg daar zijn opleiding en werd in eerste instantie op Hr.Ms. Soerabaja gestationeerd. Dit sterk verouderde pantserschip was de ex Zeven Provinciën, waarop in februari 1933 muiterij uitbrak. Na een bomaanval ter beëindiging van de muiterij is het schip in Soerabaja hersteld en omgedoopt tot Hr.Ms. Soerabaja. In februari 1942 werd het schip door een Japanse luchtaanval op de haven van Soerabaja tot zinken gebracht. Ed Kraak vluchtte met Hr. Ms. Sumatra naar het noord oosten van Ceylon, waar het schip de haven van Trincomalee wist te bereiken.  Ook Trincomalee werd aangevallen door de Japanse luchtmacht, dat gebeurde begin april 1942. Aan boord van Hr.Ms. Sumatra  week Ed Kraak uit naar Bombay, India.
Uiteindelijk belandde Ed in Schotland, Dundee, waar hij zich bij de Onderzeedienst vervoegde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten