Op patrouille met Hr.Ms. Dolfijn -2-



Bevoorrading van Hr.Ms. Dolfijn
De Dolfijn opereerde maandenlang als enige Nederlandse onderzeeboot in het Middellandse Zee gebied. De O21, O23 en O24 hadden opdracht gekregen naar Colombo (Ceylon) te varen om daar deel te nemen aan acties tegen de Japanse vloot.
 Hr.Ms. Dolfijn werd in 1942 betrokken bij de patrouilles in de Middellandse Zee. “We opereerden vanuit Malta, van waaruit we een bepaald gebied moesten bewaken. De strijd op de Middellandse Zee was heftig. We hebben vijandelijke schepen tot zinken gebracht, maar ook zelf flink op ons donder gekregen. Een van de maten beet van angst een stuk uit zijn kussen. We werden weliswaar goed betaald, maar het risico om voor goed op de zeebodem terecht te komen was erg groot’, aldus Kraak.
Hr.Ms. Dolfijn bracht in de loop van 1943 en in het eerste halfjaar van 1944 negen schepen van in totaal 20.000 bruto register ton tot zinken. Hieronder bevonden zich een motorschip ‘Sabbia’ en het 6.000 bruto register ton wegende 'Humanitas', een Italiaans schip. Kraak moest nog even kwijt, dat de Dolfijn relatief klein was en dat het binnen verschrikkelijk stonk. Niet alleen naar diesel, maar vooral ook naar menselijke geuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten