Ed Kraak overleden

NB. Dit bericht is vanwege opbouw van het blog voorzien van een oudere plaatsingsdatum.

Wegens communicatieproblemen bereikte mij pas onlangs het droevige bericht, dat Ed Kraak in mei 2014 is overleden. Oom Ed, zoals ik hem noemde, was een collega van mijn vader.


Het Bestuur van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen, maakt met leedwezen bekend, dat op maandag 19 mei 2014 is overleden,

DE HEER E. Th. KRAAK
Matroos 1e Klasse b.d.
Drager van het Bronzen Kruis
Het Oorlogs-Herinneringskruis met de gespen
Krijg ter Zee 1940-1945
Javazee 1941-1942
Middellandse Zee 1940-1945
Oost-Aziƫ - Zuid Pacific 1942-1945
Het Ereteken voor Orde en Vrede met de gesp 1945
Het onderscheidingsteken voor Langdurige Trouwe Dienst
bij de Koninklijke Marine in Brons
en het Draaginsigne Veteranen.

* Depok Buitenzorg 10 december 1922 † Leiden 19 mei 2014

De heer E. Th. Kraak is voor ons land in de strijd tegenover de vijand in de Tweede Wereld Oorlog op de Wereldzeeƫn, van zeer grote betekenis geweest en genoot binnen de Vereniging, bij de Koninklijke Marine en bij de Onderzeedienst in het bijzonder, zeer veel respect en waardering.
Wij verliezen in hem niet alleen een verenigingsvriend, maar ook een dapper man die zijn Vaderland door moedig optreden in de strijd tegenover de vijand en met gevaar voor eigen leven heeft gediend.
De heer E. Th. Kraak is voor zijn moedig optreden tegenover de vijand door Hare Majesteit Koningin Wilhelmina, bij Koninklijk Besluit onderscheiden met het Bronzen Kruis.
Het Bronzen Kruis (BK) ingesteld bij Koninklijk Besluit van 11 juni 1940 kan worden toegekend aan militairen in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden, die zich door moedig of beleidvol optreden tegenover de vijand hebben onderscheiden. Sinds 1940 is het Bronzen Kruis 3457 keer uitgereikt.
Het Bronzen Kruis is na de Militaire Willems-Orde een van de belangrijkste Nederlandse Koninklijke Militaire Dapperheidonderscheidingen. Evenals bij de Militaire Willems-Orde, de hoogste Nederlandse Ridderorde en dapperheidsonderscheiding, wordt ook deze onderscheiding bij Koninklijk Besluit verleend.


 Het Bronzen Kruis werd hem bij Koninklijk Besluit van besluit van 23 juli 1947 No. 26 toegekend en dat luidde als volgt:
Wij Wilhelmina, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje Nassau, enz., enz., enz.,
Op voordracht van Onze Minister van Marine van 10 Juli 1947, No. 9543/4959;
HEBBEN GOEDGEVONDEN EN VERSTAAN:
Toe te kennen het “Bronzen Kruis” aan:
Matroos 1e klasse E.Th. KRAAK
wegens:
“Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden, als opvarende aan boord van Onze onderzeeboten “Dolfijn” en “O 21” gedurende geruime tijd in krijgsverrichtingen tegenover de vijand.”
Onze voornoemde Minister is belast met de uitvoering van dit besluit, waarvan afschrift zal worden gezonden aan de Kanselier der Nederlandse Orden.
’t Loo, den 23 Juli 1947
get. WILHELMINA
DE MINISTER VAN MARINE
get. J.J.A. Schagen van Leeuwen
Zijn initiatief, moed, volharding, bekwaamheid en plichtsbetrachting zijn een voorbeeld voor onze samenleving. Op deze wijze zullen wij hem blijvend met respect en waardering gedenken.
w.g.
Wim F.J. Elgers
Secretaris/penningmeester.

Familiebericht
De plechtige begrafenis heeft op 23 mei 2014 plaatsgevonden.
Door bijzondere omstandigheden en verkeerde informatie door derden verkregen, heeft de vereniging geen bericht van overlijden ontvangen en kon er zeer jammer genoeg geen begrafenis met militaire eer geregeld worden en was er geen deputatie namens de vereniging aanwezig.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten